10 jaar plint

Hoera, 10 jaar PLint-sites

10 jaar. Een hele tijd waarin van alles gebeurd is. Even terug naar het begin. Ik ging er redelijk blanco in met het idee ‘als het niet lukt, kan ik altijd nog…’. Had ik een bepaalde niche voor ogen? Niet echt. Dat is in de loop van de tijd wel veranderd maar een echte visie op het gebied van web development ontbrak toen nog. Hoe kon dat ook zonder heel veel ervaring (in zowel web development als ondernemen)?

Ik vond het best lastig. Voornamelijk het acquisitie gebeuren. Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst een Open Coffee bezocht. Best wel spannend al die nieuwe mensen. Terugkijkend heb ik eigenlijk maar één advies: ‘ga er gewoon heen om een kopje thee (ik lust geen koffie) te drinken en als je één leuk gesprek hebt is het geslaagd.’ De eerste opdrachten kwamen via dit Open Coffee netwerk maar ook via freelance.nl.

Begin 2014 had ik geen eenmanszaak meer: Leonie was samen met mij in dit PLint-sites avontuur gestapt en we gingen voortvarend aan de slag.

En we kwamen, ditmaal via freelance.nl, in contact met Horren.com, een grote speler in de wereld van de horren. Ja, inmiddels zijn we ook in het 10e jaar van die samenwerking aangekomen. Wat een reis is dat geweest. Van een kleine automatiseringsopdracht tot het bouwen van een webshop en de gehele infrastructuur voor het beheer van bestellingen en ga zo maar door. Wat dat betreft ben ik benieuwd wat de komende jaren gaan brengen.

Uiteraard gaat niet elke samenwerking even goed. Verschillen van mening en werkwijze, communicatie die stroef verloopt, niets menselijks is ons vreemd. Dus soms werkt iets een poosje en is het daarna klaar. Dat is niet erg. Eigenlijk is het heel goed, want ook van dingen die uiteindelijk stuk lopen leer je veel. Zo denk ik dat er in die 10 jaar een hoop mensenkennis bij is gekomen en kunnen we tegenwoordig veel beter inschatten of een opdracht bij ons past of dat we het beter voorbij kunnen laten gaan.


Soms komen opdrachten daadwerkelijk aanwaaien. Dat wil zeggen, uit het niks belandt er een mailtje in de inbox waarbij iemand het contactformulier heeft ingevuld op onze website. Zo zijn we begonnen aan onze samenwerking met Intodrives. Ook ditmaal een platform en langzamerhand werd het ons steeds duidelijker: onze kracht ligt niet zo zeer in het bouwen van informatieve websites, maar meer in de platforms, applicaties, management systemen, planning tools en ga zo maar door. Een groot voordeel is dat dit type websites eigenlijk nooit klaar zijn: dat houdt ons lekker bezig 🙂

Een nadeel aan het bouwen van applicaties is dat er weinig aan te zien is aan de buitenkant. Enkel als je een account hebt, kun je erbij en zien wat we hebben gemaakt. Het zijn voor het merendeel handige tools die we bouwen: we automatiseren processen die met de hand veel te lang duren en bovendien, erg foutgevoelig zijn: offertes en facturen die automatisch gegenereerd worden en die meteen verstuurd kunnen worden. Maar ook herinneringen en aanmaningen voor het geval er niet tijdig betaald wordt. Of een online vragenlijst. Ik denk dat we er daar in al die jaren al een handvol van hebben gebouwd.

Acquisitie bleef een heikel punt. Zo lang je genoeg werk hebt, ben je geneigd het een beetje te laten zitten. Want ja, het bestaande klantportfolio wil je tevreden houden en er zitten maar x uren in een dag. Maar juist dan moet je eigenlijk al bezig zijn met ‘over 6 maanden’ om te voorkomen dat je dan in een zwart gat valt. Maar hoe ga je dan te werk, als je weet dat van die netwerk bijeenkomsten niets voor ons zijn? Zeker niet als er (in ons vocabulaire) voornamelijk ‘pak mannetjes’ rondlopen. Ik hou namelijk niet zo van overhemden en ga liever casual, maar dan steek je er toch nogal bij af.

LinkedIn bood uitkomst. Ik dacht simpelweg, ik schrijf gewoon wekelijks over iets wat ik op werkgebied heb meegemaakt of heb gemaakt. Slechts één keer per week een stukje, maar wel altijd met een afbeelding erbij. Ik las namelijk eens een heftige discussie (ook op LinkedIn) over het nut van een afbeelding bij een post op social media (zou ook kunnen dat het over Twitter ging, maakt niet uit). En die afbeelding moet ook een beetje eenheid uitstralen zodat men het na verloop van tijd gaat herkennen. Zo hoop je dat je dan een beetje een vaste plek in het hoofd van mensen gaat innemen en mochten ze dan op een later moment iets nodig hebben op het gebied van web applicaties, dan denken ze misschien wel aan jou.

Aldus begon ik in oktober 2020 met het wekelijks posten op LinkedIn. Geen idee of dat de oorzaak was, maar via LinkedIn zijn we aan het eind van de zomer van 2021 benaderd door Jan Willem van ’t Klooster (waarmee ik niet toevalligerwijs op de middelbare school heb gezeten) voor hulp bij een project van het BMS Lab van de Universiteit Twente. Sindsdien werken we mee aan gave projecten aldaar en hopen we dat nog lang te doen.

Onze website: trots genoeg om een labeltje toe te voegen!

10 jaar in een notendop. Ik laat expres alle projecten die niet zo leuk waren, offertes die afgeschoten werden, opdrachten die niet helemaal verliepen zoals we hadden gehoopt, weg. We posten immers alleen succes op social media 😉

Maar natuurlijk waren die er ook. Ondanks dat ik denk dat onze kracht zit in het onderhouden van langdurige klant relaties, nemen we soms ook afscheid. Je kan eens uit elkaar groeien. Onze werkwijze en focus verschuift ook naarmate de tijd verstrijkt en dan ga je kijken of wat je doet nog wel past. Of een samenwerking eindigt gewoon omdat een bedrijf ophoud te bestaan. Maar, met de meeste opdrachtgevers werken we al lang en met veel plezier samen. Dat we elkaar niet elke week face-to-face zien is daarbij geen probleem. Met de een houden we geregeld een video meeting, met de ander communiceren we voornamelijk over de mail of bellen we.

Ik wil eindigen met te zeggen dat de afspraken die we dan wel in persoon doen vaak wel het meeste enthousiasme doen oplaaien. Zo gaan we geregeld voor een tweedaagse in Middelburg op bezoek bij Horren.com en komen dan terug met een notitie blok vol todo’s en heel veel ambitie. Ook waren we te gast in Enschede waar we het team van het BMS Lab hebben ontmoet. Uiteindelijk blijven wij ook mensen die het leuk vinden om anderen te ontmoeten in de echte wereld ondanks dat al ons werk digitaal is!


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! All posts
Alle berichten tonen van Pim Hooghiemstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *