Javascript in Photoshop: de ExtendScript Toolkit

Ja je leest het goed, het verbaasde mij ook nogal. Ik wist namelijk tot voor kort niet dat je ook Javascript kon toepassen op je Photoshop documenten. Ik raakte getriggered toen ik per toeval een vraag last op Stack Exchange Graphic. Deze vraag kwam in feite neer op het volgende:

Ik ben een webdeveloper en krijg vaak bestanden uit photoshop die ik moet verwerken tot HTML. Ik zoek me rot naar de lettertypes die gebruikt worden (en de kleuren en lettergroottes) en vroeg me af of daar een tool voor was?

Vind de ExtendScript Toolkit eenvoudig via Spotlight

Vind de ExtendScript Toolkit eenvoudig via Spotlight.

Nou, zo’n tool blijkt er dus te zijn en beter nog, deze tool wordt standaard geleverd bij de creative suites (CS) van Adobe en heet de ExtendScript Toolkit. Nu heb ik dan wel een wat verouderde versie, maar ook voor mijn Photoshop CS4 was deze tool al voorgeinstalleerd. Enige probleem (en dat koste wel een kwartiertje): waar vind ik dat programmaatje op mijn computer. Gelukkig vond ik een online blog en kwam ik erachter dat je (op een Mac) gewoon in het inspector window de naam van het programma kan typen en dat ie hem dan wel vindt. Dat was ik even vergeten.

Maar goed, opstarten die ExtendScript Toolkit en gaan met die banaan dacht ik zo. Het script waarmee je dus de fonts e.d. kunt ophalen haalde ik zo van internet (weer diezelfde vraag op Stack Exchange) en plakte ik in het linkerscherm. Dan opslaan. En vervolgens in Photoshop zelf een .psd bestand openen met tekst erin. Het stukje javascript code kun je uitvoeren (run) via de Toolkit, klik op het groene vierkantje: het wordt dan toegepast op het openstaande Photoshop bestand. De uitvoer komt rechtboven in beeld in de console terecht.

De ExtendScript Toolkit, een IDE binnen Photoshop voor bijvoorbeeld javascript code

De ExtendScript Toolkit, een IDE binnen Photoshop voor bijvoorbeeld javascript code

Natuurlijk kun je hiermee veel verder gaan dan in dit voorbeeld, maar zover ben ik nog niet gekomen. Jij wel? Laat wat van je horen zou ik zo zeggen!


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! All posts
Alle berichten tonen van Pim Hooghiemstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *