Je WordPress blog updaten

Heb je dat ook wel eens? Je opent de beheeromgeving van je WordPress blog en er verschijnt een melding: Nieuwe WordPress versie beschikbaar. Met erachter een link om dit direct en automatisch uit te laten voeren. Makkelijk toch zou je zeggen?
Maar er zijn valkuilen aan dit gemak verbonden.

Updaten? Maak een back-up

Allereerst is zo’n automatische update natuurlijk heel gemakkelijk en ben je snel weer helemaal up-to-date. Dat is belangrijk, want elke WordPress update bevat in min of meerdere mate opgeloste beveiligings bugs. Ook door de WordPress Codex wordt geadviseerd om altijd te zorgen dat je met de laatste versie werkt. Maar de andere kant van de medaille is dat zo’n automatische update een scriptje laat draaien en heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt als dat script vastloopt? Dat is altijd mogelijk. Meestal gebeurt dat natuurlijk niet, maar het zal net jouw blog zijn…

Zorg dus dat je voor je update altijd een back-up maakt van je WordPress database. Hierin staan al je berichten, plaatjes enzovoorts en die wil je niet kwijt raken toch?!

Een database back-up kun je automatisch laten maken, daar zijn allerhande plug-ins voor, maar als je via de hosting partij bij PHPMyAdmin kunt, kun je hier ook handmatig een back-up maken.

Handmatig je WordPress blog updaten

Het is ook mogelijk om handmatig je WordPress blog te updaten. Dit is niet moeilijker dan het volgen van een aantal eenvoudige stappen, maar het is wel een vrij saaie taak. Het stappenplan (uitvoerig uit de doeken gedaan in de WordPress Codex) gaat als volgt:

 • Ik neem aan dat je een back-up van je database hebt gemaakt. Maak er (voor de zekerheid) ook een van alle files.
 • Download de laatste versie van WordPress. Heb je een Nederlandse blog? Download dan de Nederlandse versie!
 • Pak het gecomprimeerde bestand uit
 • Plugins willen een update nog wel eens in de weg zitten: schakel deze uit via de beheeromgeving.
 • Gebruik je FTP programma om op de server de volgende twee mappen te verwijderen: wp-admin en wp-includes. Indien je een meertalige website hebt, dan niet de subfolder wp-includes/languages verwijderen!
 • Upload de folders wp-admin en wp-includes van de uitgepakte versie die je in stap 1 hebt gedownload.

Uitgebreide vervolgstappen

Tot zover is alles vrij goed en duidelijk uitgelegd. De volgende stappen (stap 6 en 7) zijn een beetje vaag in mijn beleving. Maar gelukkig is er ook een uitgebreide handleiding. Die pakken we ongeveer op bij stap 7:

 • Vanuit de root van je site (op de server) verwijder je alles, behalve: wp-admin en wp-includes (die heb je net al geupdate), wp-config.php, wp-content/, wp-images/, .htaccess en robots.txt
 • Binnen de map wp-content moet je wel de submappen cache/ en plugins/widgets/ verwijderen.
 • De files die je zojuist hebt verwijderd weer uploaden uit de verse lokale installatie (weer die ene die je eerder hebt gedownload).
 • Nu wordt het spannend: log in op het beheer van je site. WordPress ziet de nieuwe installatie en vraagt waarschijnlijk om de database te mogen updaten. We hebben een back-up dus doe het maar gerust.
 • Ga nu naar Instellingen > Algemeen en sla op, doe dit ook bij Instellingen > Permalinks. Dit is bedoeld om mogelijke andere inconsistenties in je database te verhelpen.
 • Loop je plugins langs en kijk of die up to date zijn. Zo niet, kun je dit gelijk doen. Hopelijk zijn ze allemaal compatible met de nieuwe versie van WordPress.
 • Activeer je plugins weer.
 • Doe een schietgebedje en open je website. Check of alles nog werkt als eerder.

Gefeliciteerd. Het was misschien even moeilijk, maar je hebt toch maar helemaal zelf je WordPress site up-to-date gebracht!

NB: Doorlopen van deze stappen geschiedt op eigen risico. Raadpleeg altijd de WordPress Codex en maak back-ups van je database en file-systeem voor je begint. Niet zeker van je zaak? Laat het over aan je webdeveloper!


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! Laatste bericht
Sorting table dates in a Vue CLI project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *