Je WordPress website live zetten

Een WordPress website bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. De eerste zijn de files: de WordPress core, aangevuld met plugins en themes. Maar zonder deel 2, de database, heb je nog geen site. In die database staan naast een bak vol met instellingen, al je berichten.

Een lokale WordPress site live zetten

Deze blog gaat over het live zetten van een lokale WordPress site. Nu hoor ik je denken: Waarom al die moeite, je kunt toch ook direct live de website ontwikkelen? Dat kan inderdaad en er zijn verscheidene plugins om je website af te schermen. Maar wat als de live omgeving nog niet beschikbaar is (omdat de klant nog geen domeinnaam heeft aangevraagd)? Of als je even snel wat wilt testen? Het is ook lekker makkelijk want je hoeft geen bestanden te uploaden omdat alles lokaal staat. Genoeg reden dus. Maar dan komt er een moment waarop de site van deze lokale omgeving naar de live omgeving gezet dient te worden.

website live zetten

Je website van lokaal naar live omgeving verhuizen

Volg dan onderstaand stappenplan:

Stappenplan voor het live zetten

  • Kopieer de folder met WordPress files lokaal naar een nieuwe map, bijvoorbeeld mijn-website-live.
  • Maak een database aan op de live omgeving en schrijf de gegevens ervan op (database naam, database user en wachtwoord).
  • Pas het wp-config.php bestand aan in de map mijn-website-live: Gebruik de gegevens van de zojuist gecreëerde database.
  • Kopieer de files uit de WordPress map naar de server via je FTP programma (bijvoorbeeld met Filezilla).
  • Exporteer je lokale database naar een .sql bestand.
  • Op de live omgeving, via PHPMyAdmin importeer je dit .sql bestand (overzetten van de data).
  • Weer met behulp van PHPMyAdmin pas je in de wp_options tabel de records aan waarvoor geldt option_name = siteurl en option_name = home. Zorg ervoor dat deze naar jouw domein wijzen.
  • Log in op WP-admin (van de live omgeving). Ga naar Instellingen >> Algemeen en sla op. Doe dit ook voor Instellingen >> Permalinks. Dit zet de paden goed voor de menu’s enzo.
  • Draai via PHPMyAdmin een query om links binnen posts en pages ook goed te zetten. Dit leg ik hieronder in meer detail uit.
phpmyadmin

PHPMyAdmin: interface om de database te beheren

De laatste stap: De update-query

De laatste stap heeft wat meer voeten in de aarde. De links binnen je pages en posts wijzen nog naar de lokale omgeving. Om dit te veranderen kun je ofwel een plugin gebruiken, ofwel een simpele query draaien op de database (op de live omgeving!) om de paden aan te passen. Omdat alle berichten (en pagina’s) in de wp_posts tabel staan is het voldoende om 1 query te doen. Deze query kun je uitvoeren via PHPMyAdmin. NB: Maak eerst even een back-up van je database voor het geval dat…

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, 'localhost/test/', 'www.jouwdomeinnaam.nl/')

Hierbij neem ik impliciet aan dat je WordPress in de root van de liveomgeving hebt geïnstalleerd en dat de lokale versie draait in de map test. Is dit voor jou anders, pas dan de juiste strings aan.


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! Laatste bericht
Creating a Vue SPA with Google Firebase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *