Laravel: Framework voor de ontwikkeling van webapplicaties (deel 2)

Het php framework Laravel maakt het leven van een programmeur van webapplicaties gemakkelijkers. In de vorige blog schreven we al over het gemak waarmee je met behulp van Laravel je database in versiebeheer houdt en het gebruik van configuratiebestanden op verschillende ontwikkelomgevingen.

Naast deze handigheden kan je ook snel create, read, update en delete (CRUD) acties uitvoeren. Deze acties komen in iedere webapplicatie veel voor en het is daarom fijn als je ze snel uit kan voeren. Laravel maakt gebruik van het Eloquent ORM. Na aanmaak van de juiste databasetabel en bijbehorend model, kan je bijvoorbeeld de volgende acties uitvoeren met een gebruiker (user) van je applicatie.

CRUD

Het ophalen van alle gegevens van een gebruiker kan je als volgt doen:

$user =  User::find($id);

Wil je vervolgens voor de zojuist gevonden gebruiker de voornaam aanpassen dan hoeft je slechts het volgende te gebruiken:

$user->firstname = ‘nieuwe-voornaam’;
$user->save();

Het aanmaken van een nieuwe gebruiker gaat op analoge wijze. Je kunt het volgende doen:

$user = new User;
$user->firstname = ‘voornaam’;
$user->lastname = ‘achternaam’;
$user->save();

Bij het aanmaken van een tabel via een Laravel migratie kan je ervoor kiezen om timestamps aan je tabel toe te voegen (zodat je later kunt zien op welk moment de user is aangemaakt en wanneer deze voor het laatst is bewerkt). Als je vervolgens via de bovenbeschreven methode nieuwe gebruikers aanmaakt of bestaande gebruikers bewerkt, dan worden automatisch de timestamps voor het creeëren van de nieuwe gebruikers en het bewerken hiervan op geslagen.

Het verwijderen van een gebruiker kan je op meerdere manieren doen. Wil je de gebruiker volledig uit je database verwijderen, dan gebruik je:

$user->delete();

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van softdeletes. De gebruiker die je wilt verwijderen blijft dan wel in de database staan, maar krijgt een ‘deleted_at’ timestamp. Mocht je dan toch nog iets willen doen met je verwijderde gebruiker, of wil je weten wanneer deze gebruiker verwijderd is, dan is die informatie in ieder geval beschikbaar in de database.

Validatie

Gegevens die de gebruikers van je webapplicatie invullen zul je moeten valideren voordat je ze opslaat. Zo weet je zeker dat een ingevuld emailadres ook echt een emailadres is en bescherm je gelijk je webapplicatie tegen SQL injectie.

Laravel heeft daar een handige validator class voor. Je kan per invoerveld precies aangeven waar het aan moet voldoen: is het een verplicht veld? Hoe veel karakters mag het veld hebben? Is het een datum in een bepaald formaat? Genoeg mogelijkheden om alle input van gebruikers goed en snel te valideren voordat je gegevens op gaat slaan in de database.

Dit is nu de tweede blog over het gebruik van Laravel voor het bouwen van webapplicaties. Hoewel we hier slecht enkele voordelen en mogelijkheden van het Laravel framework beschrijven, zijn we erg enthousiast over dit relatief jonge php framework. Het heeft ons bijzonder goed geholpen bij het optimaliseren van onze workflow bij het bouwen van webapplicaties en we zullen dit framework dan ook blijven volgen en gebruiken voor toekomstige op maat gemaakte applicaties.


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Leonie Derendorp Webdeveloper and co-owner of PLint-sites in Sittard, The Netherlands. I love to create complex webapplications using Laravel! Laatste bericht
Handling cron jobs in Laravel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *