Nieuw project in Bitbucket en Source Tree

source_treeBij PLint-sites werken we sinds een half jaar met Git om onze code in versiebeheer te hebben. We gebruiken de gratis online dienst Bitbucket om onze (remote) repositories te bewaren omdat je binnen Bitbucket ook je prive repositories gratis kunt opnemen. Dit in tegenstelling tot Github waar je slechts 5 prive repositories in kwijt kunt. In eerste instantie hebben we vanaf de commandline met Git en Bitbucket gewerkt. Onlangs zijn we overgestapt op Source Tree: een gratis desktop tool met een graphische user interface waarmee je gemakkelijk de verschillende repositories kunt beheren, branches kunt maken, wijzigingen kunt stagen, committen, pushen en pullen, mergen etc. Vandaag schrijf ik over het opzetten van een nieuw project. There we go!

Vooraannames

Lokaal heb je Git geinstalleerd en Source Tree. Binnen Bitbucket heb je een account en in ons geval een team account met twee members. Ik ga er ook vanuit dat je lokaal een Git repository hebt die al wat code bevat, m.a.w. dat je reeds begonnen bent aan een lokaal project waaraan nu ook een ander wil gaan werken.

Een nieuwe repository aanmaken

Binnen Bitbucket klik je (in het menu) op Create en je komt op de pagina om een nieuwe repo aan te maken.Screen Shot 2014-11-13 at 12.01.30

Selecteer plintsites als owner en vul een naam (ik kies hier test) en optioneel een beschrijving in. Een Wiki kan van pas komen dus vink dat vakje ook aan en kies de juiste taal voor de repo. Een en ander kun je ook op een later moment nog aanpassen via de settings, maar een naam voor de repo is verplicht.

Wat code toevoegen aan de nieuwe repository

Screen Shot 2014-11-13 at 12.05.45Je repository is nu nog leeg en dus is het tijd er wat code aan toe te voegen. Zoals eerder aangegeven ga ik er even vanuit dat je al wat code hebt staan in een lokale Git repo. Daarnaast ga ik er ook even vanuit dat deze Git repo nog niet in Source Tree staat (daarover later wellicht een andere blog) en dus moeten we een existing project vanaf de command line toevoegen aan Bitbucket. De syntax hoef je niet uit je hoofd te leren! Klik op de link I have an existing project en kopieer de code in je terminal.

cd /path/to/my/repo
git remote add origin git@bitbucket.org:plintsites/test.git
git push -u origin --all # pushes up the repo and its refs for the first time
git push -u origin --tags # pushes up any tags

Afhankelijk van de hoeveelheid code duurt het nu even voordat de hele boel naar Bitbucket is gepusht.

Repository clonen in Source Tree

Een ander team member wil nu ook met de code aan de slag en moet dus een lokale versie van Bitbucket gaan ophalen. In Source Tree is dat heel gemakkelijk. Screen Shot 2014-11-13 at 12.15.09Open Source Tree en klik op Remote. Je ziet dan een lijstje met de remote repo’s in Bitbucket en achter elke een knopje om die te clonen. Wanneer je op dat knopje klikt hoef je alleen nog een Destination Path in te typen en Source Tree doet de rest! Vervolgens kun je dan naar hartelust gaan coden, stagen, committen, pushen en pullen en al het andere dat je met Git kunt doen. Happy coding!


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! All posts
Alle berichten tonen van Pim Hooghiemstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *