Spooknota’s

Alles gaat goed. Alles gaat lekker. En opeens ontvang je dan weer een brief, of is het een factuur, of misschien een offerte. Voor diegene die niet goed kijkt is het net een factuur. En dat betekent dus: betalen!

Ik was al eens gewaarschuwd voor dit soort praktijken. Een snelle zoektocht op google leverde het volgende op, ik citeer de website Fraudehelpdesk:

Ondernemers worden regelmatig lastig gevallen met brieven en e-mails van dubieuze afzenders. Hieronder een lijst van dubieuze nota’s/afzenders die bij ons bekend zijn. Het gaat hierbij om drie categorieën:

1. Spooknota’s
Dit zijn op factuur lijkende aanbiedingen. U hoeft geen verdere actie te ondernemen.

2. Valse nota’s overige bureaus
Hierbij ontbreken de kleine lettertjes. Heeft u geen opdracht gegeven voor een dienst, dan adviseren wij u om schriftelijk om opheldering te vragen. Het acquisitiebureau moet kunnen bewijzen dat een overeenkomst bestaat met u.

3. E-mails afkomstig van internationale acquisitiebureaus
U bent niet verplicht dergelijke offertes/aanbiedingen te retourneren. Indien u toch een aanbod heeft ondertekend en teruggestuurd, bent u een overeenkomst aangegaan.

Dergelijke nota’s zijn bestemd voor ondernemers en vallen onder acquisitiefraude/advertentiefraude.

Eronder op diezelfde website volgt een uitgebreide lijst, echt teveel van dit soort bedrijven in Nederland 🙁

En ja hoor, ik kom het Centrale Bedrijven Register, waar mijn brief/factuur/offerte ook vandaan komt al snel tegen. Het devies luidt dus als volgt: Verscheur die brief in heel kleine stukjes en doe deze bij het oud papier. Of verbrand het ding. Niet betalen. Ik zeg het gewoon nog maar eens: Niet betalen. Het is namelijk een offerte.

Nu ga ik weer aan het werk, al wachtend op de volgende spooknota.


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! All posts
Alle berichten tonen van Pim Hooghiemstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *