Een WordPress backup terugzetten

Het is van groot belang om een backup van je website te hebben. Je webdeveloper heeft de code en misschien ook de database ongetwijfeld lokaal ergens op zijn computer staan. Daarnaast staat de code natuurlijk ook op de webserver en je hostingmaatschappij zou je in geval van nood kunnen vragen of zij een backup hebben…

Maar het slimste is om ook zelf een backup mogelijkheid te hebben. Het gemakkelijkste is om een backup via een clouddienst in te stellen. Of je je backup nu binnen Dropbox, Google Drive, iCloud of welke opslagdienst dan ook regelt: het belangrijkste is om het te doen. Je zal namelijk net zien dat jij die backup eens nodig hebt.

Stel je voor dat je website is gehackt, dan wil je een backup terugzetten. Maar hoe pak je dat dan aan? Ik gebruik voor diverse WordPress websites de WordPress Backup 2 Dropbox plugin.

Update 7 augustus 2015

Onlangs heb ik deze plugin voor een van onze klanten geinstalleerd. De backup wilde echter niet draaien. De foutmelding:

Error upload ……. to Dropbox: Expecting a file upload

vond ik niet erg beschrijvend en ik kon maar moeilijk een oplossing vinden. Uiteindelijk stuitte ik op deze thread, waar helemaal onderaan de sleutel stond voor mijn probleem: Het bleek dat deze site die we pas recentelijk hosten bij Antagonist draaide op de PHP versie 5.6. Dat bleek de boosdoener en na terugzetten naar versie 5.5 doet de plugin het wel!

Een backup terugzetten: het 7 stappen plan

Hieronder mijn verslag van het terugzetten van zo’n backup. Het recept volgt hieronder en bestaat uit 7 relatief eenvoudige stappen.

 1. Aangenomen dat je de Backup 2 Dropbox plugin netjes hebt geinstalleerd, is er onlangs nog een backup gemaakt (afhankelijk van de ingestelde frequentie natuurlijk). Log dus in bij dropbox, en kijk of jij ook de map Apps > wpb2d hebt.
  Backup-to-dropbox
 2. In deze folder staan verschillende subfolders voor elke website die je via deze plugin van backups voorziet. Klik met de rechtermuisknop op een van de folders en download de hele map. Afhankelijk van de grootte van je website kan dit even duren.
 3. Hoewel je de hele map hebt gedownload zit de backup van de database daar niet bij. Ga binnen dropbox naar de volgende folder toe: Apps > wpb2d > sitenaam > wp-content > backups en download het database bestand (dat is het bestand met de .sql extensie).
 4. Nu gaan we eerst de database terugzetten via phpMyAdmin. Log dus in op phpMyAdmin en verwijder de oude database (dit hoeft niet als je de database op een nieuwe server gaat installeren!) en importeer de backup file. Let op dat er op sommige servers een limiet zit aan de grootte van het .sql bestand dat je kunt uploaden. Is jouw database te groot dan kun je met de online applicatie Bigdump de database in stukjes importeren.Bigdump database importeren
 5. Mocht je de website op een ander domein willen terugzetten dan is het nu zaak om in de tabel wp_options twee records aan te passen, namelijk de home en de site_url. Als je de database gewoon terugzet op dezelfde plek dan hoeft dit niet.
  URL-aanpassen-phpMyAdmin
 6. filezillaDan is het tijd om de bestanden terug te zetten. Pak het eerder gedownloade .zip bestand uit en kopieer de bestanden via je favoriete FTP programma naar de server.
 7. Wanneer je de site op een ander domein terugzet is het nu zaak om in te loggen op het WordPress backend en via de instellingen de permalinks op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de links en URLs weer gaan werken.

Dat was een vrij eenvoudig stappenplan om je WordPress backup terug te zetten, toch? Worstel jij met het terugzetten van een backup laat dan een reactie achter.


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! Laatste bericht
Creating a Vue SPA with Google Firebase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *