WordPress tutorial: een goede start

Introductie

wordpress logoWordPress is veruit het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) in de wereld. 20-25% van alle nieuwe websites worden voorzien van dit CMS. De gratis gehoste versie van WordPress leeft op WordPress.com, maar voor webdevelopers is met name de open source tak op WordPress.org interessant. We zullen het op onze blog dan ook enkel hebben over open source WordPress. Het grote voordeel van open source is dat het omarmd is door een grote community. Dit betekent dat mogelijke bugs in nieuwe versies snel gevonden en gerapporteerd worden en dat het platform zichzelf continu verbetert. Een aantal veel geroemde voordelen van WordPress op een rij:

  • Eenvoudig beheer van content. Dit maakt het beheren en up-to-date houden van de website mogelijk zonder een regel te hoeven programmeren.
  • Scheiding van inhoud en layout. De uitstraling van je WordPress website, zoals de lettertypes, de layout en de kleuren staan los van de pagina’s, blogberichten en overige inhoud. Dat betekent dat een nieuwe look-and-feel eenvoudig doorgevoerd kan worden indien dat gewenst is.
  • Volwassen platform. WordPress is ontstaan als een platform voor blogs. Hoewel WordPress nog steeds veel gebruikt wordt om te bloggen, kunnen er ook ingewikkelde applicaties mee ontwikkeld worden.

Voordat je kunt beginnen met het toevoegen van content aan je WordPress website moet je het installeren, een thema kiezen en wellicht wat plugins installeren. Hieronder zetten we dit voor je op een rij.

Installatie

Voor het installeren van een online WordPress website heb je allereerst een domeinnaam nodig en ruimte op een server waar de bestanden en de database kunnen staan. Dit regel je doorgaans via een hostingmaatschappij. Let op dat niet alle hostingmaatschappijen geschikt zijn om WordPress te installeren dus laat jezelf goed voorlichten. Eenmaal geregeld is het installeren van WordPress heel eenvoudig. Je moet een database aanmaken, de database gegevens netjes invullen het configuratie bestand (wp-config.php) en dan de beroemde 5 minutes install draaien. Wellicht is het deze laagdrempelige installatie een van de redenen dat WordPress zo populair is.

WordPress-five-minutes-install

Thema’s

Het uiterlijk van je WordPress site wordt bepaald door een thema. Een thema bestaat uit een reeks pagina templates en een CSS bestand dat bepaald hoe je website eruit ziet en welke features er out-of-the-box beschikbaar zijn. Afhankelijk van je wensen met betrekking tot de site is het van belang het juiste thema te kiezen. Standaard worden er een aantal thema’s voorgeïnstalleerd, maar je kunt ook zelf zoeken naar andere thema’s.

free-WordPress-themesAls je met een eenvoudig thema wilt beginnen om dit zelf uit te breiden dan is bijvoorbeeld het twentytwelve thema een goede keus. Voor wie zelf zo min mogelijk wil doen aan het uiterlijk is het aan te raden een uitgebreider thema te kiezen. Thema’s worden online aangeboden in allerlei varianten, zowel gratis als betaald. Over het algemeen zijn er voldoende gratis thema’s te vinden, maar vaak verschillen deze enkel van elkaar in het uiterlijk. Het aantal features binnen die thema’s is vaak beperkt. Voor een eenvoudige website met een aantal vaste pagina’s en een blog zijn de meeste thema’s geschikt. Maar wil je bijvoorbeeld een website waarop jouw portfolio een prominente plaats krijgt, dan is een portfolio thema met grote afbeeldingen of full-screen achtergrond sliders wellicht een betere keuze.

Als je op zoek bent naar een rijk uitgerust thema dan kom je al snel terecht bij betaalde thema’s. Een waarschuwing vooraf, probeer goed te bedenken wat jij met het thema wilt gaan doen en wat het daarvoor moet kunnen en bieden, want de demo pagina’s van thema aanbieders zijn door het gebruik van mooie foto’s vaak erg verleidelijk.

Wanneer je een thema gevonden hebt en daar zelf nog aan wilt uitbreiden of aanpassen dan is het verstandig om een child theme aan te maken. Een child theme voorkomt dat je je aanpassingen kwijt bent op het moment dat je een update van het thema installeert.

Plugins

Je zult gauw genoeg merken dat de standaard mogelijkheden van WordPress redelijk beperkt zijn. Een contactformulier bijvoorbeeld is niet standaard toegevoegd. Uitbreidende functionaliteit kun je toevoegen door plugins te installeren. Inmiddels zijn er zo’n 20.000 plugins beschikbaar voor WordPress en daar zit direct een gevaar: vind maar eens de plugin die precies doet wat jij voor ogen hebt. Daarnaast zijn ook niet alle plugins even goed geprogrammeerd. Een goede raad is om enkel plugins te gebruiken die op de officiele plugin pagina van WordPress staan. Lees de beschrijving altijd goed door, check of de plugin recent nog is geupdate en compatible is met jouw WordPress versie en of deze vaak is gedownload.

Maatwerk

Ook al zijn er duizenden gratis en betaalde plugins en even zovele thema’s, het kan zomaar voorkomen dat je iets heel specifieks wilt dat je beter zelf kunt inbouwen. Dat kan een speciaal template zijn zodat alleen de blogberichten uit die ene categorie worden getoond of een aanpassing in de layout waardoor het thema een iets grotere tekst heeft op smartphone schermen. Voor dit soort aanpassingen zul je zelf de code in moeten duiken.

Aanpassingen in het uiterlijk zijn vaak enkel met behulp van CSS door te voeren en dus het meest eenvoudig. Binnen het thema (of beter gezegd, het child-thema) staat een style.css bestand waar je dit type wijzigingen in kunt verwerken. Als het nodig is ook de HTML aan te passen dan begeef je je in de template hierarchie van WordPress die in het begin redelijk overweldigend kan zijn. Maar juist deze setup van het systeem maakt het modulair en eenvoudig uitbreidbaar en aanpasbaar.

Tenslotte is het ook mogelijk dat de gevraagde aanpassing of de nieuwe feature zo’n afgesloten geheel vormen dat er een nieuwe plugin voor geschreven moet worden. Vergeet dan niet om in je plugin op strategische plaatsen action hooks en filters toe te voegen, zodat jouw plugin uitbreidbaar blijft.

En ook…

Tot nu toe hebben we het simpelweg gehad over het opzetten van een nieuwe WordPress website en wat daar allemaal bij komt kijken. We zijn er echter nog niet want een aantal zaken zijn nog niet besproken.

Zo is het van groot belang dat je regelmatig backups maakt van je website om te voorkomen dat je alles kwijt bent wanneer de server zou crashen of de site gehacked wordt. Het maken van een backup of het instellen van een automatische backup plugin is niet moeilijk en moet je gewoon doen. Om het hacken van je site te voorkomen is de beveiliging van je website van groot belang. Naast het regelmatig updaten van je site, zijn er verschillende goede beveiligingsplugins beschikbaar en we gebruiken zelf een specifieke waarvoor we de belangrijkste punten en valkuilen van op een rij hebben gezet.

Daarnaast zou je de website eventueel in meerdere talen willen aanbieden. Meertaligheid in WordPress is heel goed mogelijk via de betaalde plugin van WPML. We hebben uitgebreid op een rijtje gezet hoe je deze plugin installeert en configureert.

En misschien wil je wel een webshop? Ook dat kan met WordPress. Er zijn meerdere e-commerce plugins beschikbaar, waaronder WooCommerce. Dit is een zeer uitgebreide plugin die je website in no-time verandert in een webshop. In het backend kan je eenvoudig alle producten beheren en staan je orders overzichtelijk bij elkaar, zodat je deze snel af kunt handelen. In de frontend worden automatisch pagina’s toegevoegd voor de producten, het winkelmandje en het afrekenen. We hebben de mogelijkheden en stappen voor configuratie voor deze plugin op een rij gezet.

Tenslotte is het natuurlijk van belang dat er bezoekers naar je website komen. Het WordPress systeem is uit zichzelf al aardig zoekmachine vriendelijk opgezet, maar dit kan sterk verbeterd worden door een aantal SEO technieken door te voeren. De veel geroemde WordPress SEO plugin van Yoast kun je gebruiken om je vindbaarheid een boost te geven. Deze plugin is zeer uitgebreid en kan dus door zowel beginnende als ervaren SEO-ers gebruikt worden om hun sites beter vindbaar te maken. Komen de bezoekers eenmaal op je website dan kun je het verkeer op je website eenvoudig monitoren via Google Analytics. Ook hiervoor zijn natuurlijk plugins beschikbaar.

Bloggen over WordPress

Op onze blog schrijven we regelmatig over WordPress en daarom leek het nu tijd om een WordPress tutorial te schrijven. Wil je op de hoogte blijven van onze blog laat dan je e-mailadres achter.


Mijn Twitter profiel Mijn Facebook profiel
Pim Hooghiemstra Webdeveloper and founder of PLint-sites. Loves to build complex webapplications using Vue and Laravel! Laatste bericht
Creating a Vue SPA with Google Firebase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *